tisdag 30 september 2014

Utomhusaktivitet - Havet

Här kommer ett inlägg om vår utomhusaktivitet med både syfte och beskrivning. Längre ner i inlägget finns en samling bilder från när ni gjorde aktiviteterna med oss i Lysekil.

Ur Syftesdelen LGR11
  • Undervisningen bidrar till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa … estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.


Ur Centralt innehåll
  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
  • Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.




Aktivitetens gång
  • Eleverna delas in i grupper.
  • Varje grupp ska hitta tio föremål i naturen och ta med det till gruppens samlingsplats. De ska sedan ge påhittade namn åt föremålen utifrån hur de ser ut och kan tänkas vara.
  • Artbestäm tillsammans de föremål som de inte visste vad det var.
  • Gruppen ska välja ett av sina föremål att göra en mänsklig staty av. Alla I gruppen ska vara med i statyn. Grupperna får kolla på varandras statyer och gissa vilket av föremålen de föreställer.
  • Vi gör sedan “kom ihåg leken” (Hittas på s.16 i Friluftlivets pedagogik). Ledaren och gruppmedlemmarna använder arternas korrekta namn om man hittat de i floran, annars används fantasinamnet.




Hur kan vi utveckla detta?
  • Eleverna kan få nyckla sig fram till vilka arter de hittat med hjälp av en matta, istället för att endast leta i en flora.
  • Detta är endast ett smakprov på aktiviteten som egentligen kräver längre tid för att bli ordentligt genomförd. Det skulle behövas mer tid för att nyckla och leta i böcker vid artbestämningen.
  • Man skulle kunna lägga till fler föremål i ”kom ihåg”-leken för att gör det lite klurigare. Läraren kan exempelvis ha med egna föremål som man tidigare pratat om i klassrummet.












/ Lilla Snigel

fredag 26 september 2014

Innovatum Science Center 24/9-14 Gott & Blandat

1) Vi skulle vilja fördjupa oss i de olika hävarmsövningarna. Exempel på detta var dragkampen på våning 2. Vi valde aktiviteterna för att vi upplever att eleverna med hjälp av dessa får varierande praktiska övningar, att de då får lov att arbeta på ett experimenterande sätt med vikt. Innan besöket tänker vi att man har en gemensam genomgång av de olika begreppen som handlar om vikt/tyngd. På detta sätt vill vi öka elevernas förståelse, samt att de får chans att ställa eventuella frågor. Väl på plats får eleverna ta reda på hur och varför de olika övningarna fungerar. För att sedan kunna utföra detta i praktiken.     
2) Vi anser att man kan uppleva följande krafter på Innovatum:
·         Vattenkraft/Vågkraft/ Krafter som verkar i en sluss
- Genom att studera miniatyrvattenkraftverken som finns i utställningen.

·         Gravitationskraft
- Legoklossarna, när man bygger upp dessa och sedan välter dem.

·         Accelerationskraft/luft
- Luftkanonen.

·         Friktion
- Vinklade banor med olika underlag som bidrog till olika grad av friktion.

·         Muskelkraft
- Övningar där din styrka/muskeluthållighet sätts på prov.

·         Elkraft
- Elshowen.

Vi har kommit fram till att man måste ta hänsyn till följande säkerhetsaspekter när man är på Innovatum med elever/barngrupper.
·         Ha koll på om det finns barn med epilepsi då de finns mycket olika ljus/ljud aktiviteter som kan framkalla anfall.
·         Ha koll på barnen för att minska risken för fysiska skador exempelvis att de krockar med varandra eller att de råkar skada sig på något i utställningen.
·         Minska risken för att barn kommer bort.
·         Bestämma en mötesplats där man alltid samlas.
·         Dela in eleverna i grupper vilket gör att ingen går själv. I dessa grupper bär eleverna västar så att de alltid känner igen varandra samt att läraren kan få en lättare överblick av eleverna.
·         Eleverna ska alltid veta var fröken är.
·         De ska vara snälla mot varandra och vara försiktiga.
  
Den del av utställningen som vi i gruppen uppskattade mest var de olika pysselrummen/teknikrummen. Anledningen till detta är att vi tycker om praktiskt lärande och upplever att detta är lärorikt för eleverna. Vi uppskattade även Mindball, Kroppsscannern, affären och brickorna där man kunde kolla koldioxidutsläpp.

Följande punkter från det centrala innehållet för årskurs 1-3 i LGR 11 (Skolverket 2011, sid 112) har vi valt som utgångspunkt när vi sammanfattat besöket på Innovatum.
·   Balans, tyngdpunkt och jämvikt som kan observeras i lek och rörelse, till exempel vid balansgång och på gungbrädor. 

Av: Maria Brattström, Natalie Börjesson, Marina Malm, Sandra Adamsson, Amra Kasibovic och Madeleine Gustafsson. 






torsdag 25 september 2014

Guldkaninernas dag på innovatum



IMG_7857.JPG
 
Den delen på Innovatum som vi i guldkaninerna fastnade för  var experimentskeppet. Vi valde då att fokusera på vatten. Det var där vi fick följa med Jerry in i vattenrummet och experimentera och han förklarade varför vissa saker flyter och varför andra sjunker. Att ställa frågor kring vatten till barnen när de samtidigt får utöva ett experiment får dem förhoppningsvis mer intresserade och hjälper dem att förstå bättre.Vatten är exempelvis inte bara sådant vi dricker eller badar i. Vad händer om man blandar i andra vätskor i vatten, eller om man startar en “propeller” i vattnet osv. Vi tänker att vi kan boka så att Jerry kan göra vattenexperimenten med våra elever. Sedan kan man gå djupare in på vad man kan göra med vatten. Precis i början på Innovatum fanns en behållare med vatten i och när man skapade vågor gav det elektricitet till ett hus som var placerat vid sidan av. Där lär man sig att vågkraft och det vill säga vattenkraft också kan skapa elektricitet till våra hem.I experimetskeppet fanns en avdelning som heter splash och där eleverna lan leka med båtar och se hur slussar tar båtarna vidare. Där får man även se hur ett vattenhjul fungerar. Vi som bor i Dalsland kan prata om slussarna på Håverud och de i dalslands kanal och kanske besöka dessa om utrymme finns.
IMG_7856.JPG

IMG_7844.JPG Vi tänker att det kan vara bra att dela upp klassen i mindre grupper under dagen så att alla har chansen att vara delaktiga i alla moment och förhoppningsvis är vi minst två pedagoger med på utflykten.Där fanns också såpbubblor som man kan experimentera med och dessutom en vattenvirvel som visar på hur starkt vattnet kan bli med hjälp av samspel med som i detta fall en snurrande propeller. 

 

"Vattnets olika former: fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning." (Skolverket 2011 s.115)



IMG_7849.JPG
IMG_7854.JPG           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi fastnade även för alla de roliga samarbetsexperimenten där man skulle bygga en tavla av bollar som fanns på innovatum. Hela klassen kan vara med och hjälpa till att bygga tavlan eftersom det finns så pass många olika stationer som på ett eller annat vis förflyttar de färgglada bollarna till tavlan. Dessutom spegeln där du måste förklara och verbalt kunna utrycka lägesord samt kroppsdelar, tyckte vi var rolig.
.
 Vi kom fram till att några av krafterna som fanns att experimentera med var vattenkraft, friktionskraft, vindkraft (airzoka), lyftkraft.
 
Som vid alla utflykter bör man som lärare hålla ihop gruppen. Prata med eleverna om regler innan man kommer till innovatum och dessutom ha en plan innan man åker. Man bör förklara för eleverna att de ska vara försiktiga med både sig själva och föremålen på innovatum och att man frågar om man inte förstår vad man ska göra på de olika stationerna. Dessutom finns det beskrivningar på nästan alla "stationer" så man kan ju hjälpa varandra och försöka läsa och förstå. Annars är det ju gjort för barn och säkerheten är ju genomtänkt, men barnen själva måste ju ändå vara under uppsikt.

Jättesvårt att säga vad som var roligast, men vi kom överens att vi är allihop fascinerade av såpbubblor. Hur kan de sitta ihop på det sätt de gör, och vad är det i glycerinet som gör att man kan göra sådana enorma bubblor? Vi ville bara hem och prova att göra egna.






 

 

Earth på Innovatum 24/9

Onsdag den 24/9 besökte vi Innovatum i Trollhättan. Där fick vi prova på olika experiment samt så fick vi vara med på Jerrys vattentest och elshow. Vi fick också gå runt fritt och prova på olika saker självmant. Vi fick också gemensamt i studiegruppen svara på en frågeställning.
 
Vi hade velat fördjupa oss i temat vatten med våra elever. I vår vision har vi tidigare arbetat med frågeställningar kring vatten, såsom vikten av vattnets existens och vart det finns omkring oss. Vi hade också arbetat med de tre olika formerna av vatten, vilka är fast, flytande och gas.
När det är dags för vår klass att besöka Innovatum börjar vi besöket med att följa med Jerry in och prova på den aktivitet som kallas Vatten med flyt. Detta gör vi dels för att begreppet densitet förklaras samt presenteras på ett roligt och intressant sätt, och dels för att alla elever i klassen får vara delaktiga i experimenten och prova på saker praktiskt. Efter detta går vi gemensamt ut i lokalerna och där får eleverna prova på att bygga båtar med hjälp av tunn kartong och sugrör. De får också prova på hur ett vattenkraftverk fungerar i en av experimenten. Som avslutning på besöket på Innovatum får eleverna vandra fritt och prova på andra experiment som intresserar dem.
 
På Innovatum finns flera olika aktiviteter och experiment som gör att man får prova på olika sorters krafter. Bland annat kan man göra ett experiment där Gyroeffekten testas, detta görs genom att man sitter på en stol så att fötterna inte går i marken. man håller i ett cykelhjul som sätts i spinn och lutar sedan hjulet åt olika håll, resultatet blir att man snurrar åt det hållet man lutar hjulet.
 
Det finns även en Airzooka som skjuter iväg luft åt det hållet man siktar samt något som kallas cykelbil. Detta är ett mindre fordon där man sitter med fötterna framför sig och håller i handtag på styret framme vid fötterna. Rör man sedan styret fram och tillbaka med hjälp av sina händer så får fordonet fart framåt i en slalomliknande rörelse.
 
När det kommer till säkerhetsaspekterna så kände vi rent spontant att Innovatum är väldigt stort, med ett flertal olika rum och två våningar. Detta gör att det är lätt för barn att springa bort eller gömma sig. Vi pratade också om att det är viktigt att eleverna har uppsikt över vart de går och springer, golvet har flera olika nivåskillnader och flera montrar där man inte ser vad som finns runt hörnet.
 
Vi uppskattade mindball mest. Den gick ut på att man satt mitt emot varandra och hade en sensor fäst runt huvudet samt ner i bordet. Sensorn mätte hjärnaktiviteten och skickade vågor ner i bordet där en kula drog sig närmare den som hade mest hjärnaktivitet. Själva testet gick ut på att man inte skulle få kulan till sig. Vi gillade den här aktiviteten för att det var en bra övning för att kontrollera sin egna hjärna. Man fick koncentera sig på att inte koncentrera sig, fokusera på att inte fokusera och så vidare. En väldigt rolig och svår aktivitet.
 
Här nedan ser ni några av de foton och filmer vi spelade in när vi beökte Innovatum. 
 
 Här kan vi konstatera att Marie-Helen inte kommer tjäna några pengar på att syssla med längdhopp. Vi ser också hur Joan imiterar Marie-Helen otroligt bra.
 Här visar Tobias upp hur mjuk och fin han är i höfterna, salsa kanske är något att satsa på?
Den här bilden tog vi tillsammans i blixtrummet.
Sist men inte minst ser vi hur Tobias nästan helt och hållet befinner sig inuti en såpbubbla.

Grus grus på Innovatum


Vi valde miljö som naturvetenskapligt område att fokusera på när vi besöker Innovatum med vår klass. Vi tyckte miljö var ett aktuellt ämne med tanke på alla varningar gällande klimatet. Alla elever kan kan vara delaktiga t.ex. närodlat, elektricitet, sopor (källsortering). Miljö är något som berör dem och finns i deras närmiljö. Detta nämns i syftesdelen för ämnet biologi i Lgr11.
Upplägg av besök
Efter att ha arbetat med miljö som tema så kan innovatum vara en avslutning, som att knyta ihop säcken men det skulle lika gärna kunna vara en bra ide att skapa ett intresse med att besöka Innovatum i början. Att tidigt ha gjort besöket gör att man kan koppla lektioner till Innovatum senare, t.ex. "kommer ni ihåg det när vi var på Innovatum?". För att det inte ska bli för stora grupper kan man boka in enstaka lektioner för att ge alla möjlighet att prova på de olika sakerna och ge chansen att reflektera och ställa frågor.

Vi hade valt att arbeta med små grupper och tagit hjälp av de skickliga pedagogerna som finns på Innovatum. Vi hade också valt att arbeta så att eleverna fick ta med sig frågor som de kan få svar på när de kommer till Innovatum. 
De stationer som vi planerar att fokusera på är "konsekvenser av varmt klimat", "C02 utsläpp genom framställning av mat" och "biogas". 

2. Vågkraft, planeter, elektrisk kraft och cyckelhjulet med gyroeffekt.
3.Säkerhetsaspekter 
Stor lokal, svårt att hålla koll på barnen
Många skrymslen att gömma sig i
Hålla sams, sammarbeta med andra barn
men samtidigt tycker vi att det är bra med öppna rum till skillnad från stängda rum.

Vi tyckte mycket var roligt men roligast var nog de små midjastyrda cyklarna och airzokan. :)
Vi tyckte också att vatten med flyt demonstrationen med Jerry också var väldigt intressant och kunskapsgivande. 










Andra roliga bilder från dagen! 






Innovatum

1. När vi planerade en dag på Innovatum tänkte vi oss en klass med elever i årskurs 2 med en klasslärare samt en fritidspedagog som extra resurs. Klassen kan delas i halvklass för att alla elever ska få chansen att delta aktivt under aktviteterna.

Ena halvan börjar vid sensorskärmen för att undersöka hur man kan kombinera de fyra elementen vatten, eld, luft och jord för att bilda nya former. Detta görs genom "kuddklossar" som repserenterar elementen ställs på varandra. Genom detta får eleverna börja bekanta sig med kemin samtidigt som de upptäcker hur exempelvis vatten och jord bildar träd (liv). Här kan läraren leda samtal kring det som händer och utveckla detta vidare även i klassrummet.



Andra halvan börjar med att tillsammans med läraren få en bild av hur mycket koldioxidutsläpp olika matvaror bidrar till. Detta görs genom att lägga olika plattor på en touchskärm för att få fram information om en specifik vara. Man kan prata om vad det är med varan som bidrar till utsläppen, t.ex. transport eller produktion, samt se på mer miljövänliga alternativ.



Efter touchskärmen får eleverna gå till "mataffären" för att själva scanna in varor och se hur mycket utsläpp de bidrar till. Varje barn tar en korg och plockar på sig de fem matvaror de tycker mest om eller äter oftast och går sedan till kassan. När de scannar in varorna ser det hur miljö- vänlig eller farlig varan är. Läraren kan exempelvis föra anteckningar om detta och resultaten kan sedan diskuteras i klassrummet. Läraren kan fördelaktigt ha tagit reda på varje varas koldioxidutsläpp.





Till sist får eleverna se på modellen för vad som kommer ske som konsekvens om människan inte börjar ta mer ansvar för att minska utsläppen. Modellen visar hur temperaturshöjningar får vattennivån att höjas och områden översvämmas.




2. Här är några olika krafter vi hittade på Innovatum:
                                                           Vattenkraft

                                                         Vågkraft

                                                             Vindkraft

                                                            Dragkraft

Vi tänker oss att även denna är dragkraft, kan det vara så? Genom att testa dra i repet längre bort på armen blev det mycket lättare att lyfta upp personen, "förlängd arm".

 Vindkraft, genom att dra bak ett tyd med handtag på och släppa trycktes luft framåt och skjöts ut. Bra för lite extra volym i håret.



3. Ta upp saker som eleverna själva behöver ha i åtanke under besöket för att få en säker och rolig dag. Några exempel är:
  • Spring inte - Risk för krock med andra springande barn samt att man tappar bort gruppen.
  • Respektera avspärrningar.
  • Ha tålamod - Vänta på din tur!
Som lärare är det viktigt att veta utrymningsvägar samt vart brandsläckare och första hjälpen-kit finns att hämta. Dessa saker kan läraren förstås också välja att gå igenom med eleverna. Kom också överens om en samlingspunkt dit man går om man tappar bort gruppen.

4. Vi tycker att de aktiviteter vi planerat vår dag på Innovatum kring är riktigt intressanta. utöver dem fastnade vi även för "Hjärnaktivitet" där två personer "tävlar" i att slappna av. Maskinen läsar av hjärnaktiviteten, en kula är placerad mellan personerna på ett speciellt bord och dras till den som har mest hjärnaktivitet. Den som INTE får kulan till sig slappnar av och vinner.

/ Lilla Snigel